
Men wow, så här god mat har jag inte ätit sen nyårsafton. Syster har tjatat om denna festmåltid lääänge.
Fläskfilé med palsternackspuré, rotfruktspytt och kantarellsås med smak av tryffel (4 port).
Palsternackspuré: 1 st stor palsternacka, 50 g smör, 0.5 dl grädde. Skala palsternackan och koka i femton min. Låt rinna av och mixa sedan med stavmixer tillsammans med smör och grädde. Smaka av med salt.
Rotfruktspytt: 3 morötter, 1 kålrot, 1 rotselleri, 1 gul lök, 3 potatiser (gick även bra att utesluta potaisen). Skala grönsakerna och skär i små tärningar. Stek sedan i stekpanna tills de fått fin färg och är klara. Salta rikligt.
Fläskfilé: ca 500 g, smör att steka i, salt och peppar. Salta och peppra fläskfilén. Stek i rikligt med smör ett par min på båda sidor. Låt vila en stund och stek sedan färdigt i ugnen på 225 C, ca 25 min.
Sås: ca 300 g kantareller, 1/2 gul lök, 100 g smör, 2 dl vatten, 0.5 dl kalvfond, 1 msk balsamvinäger (hade inte vi hemma, gick väldigt bra utan), 3 dl grädde, 1 msk tryffelolja, redning. Smält smöret i en kastrull. Lägg i kantarellerna och hackad gul lök. Häll på 2 dl vatten. Koka upp. Tillsätt 0.5 dl kalvfond och 1 msk balsamvinäger. Häll grädden i såsen. Koka upp och smaksätt med salt och peppar. Tillsätt tryffelolja och red av såsen med mjöl och vatten till önskad konsistens.
Enjoy!